ŽILE KUCAVICE INTERNETA

Žile kucavice interneta


Pogledajte kako izgleda podvodna mreža svih mreža koja je zadužena za globalni prijenos podataka.

ŽILE KUCAVICE INTERNETAPrekookeanska komunikacija telegrafskim signalima prvi put je ostvarena 1850. godine kada su kablom spojeni Newfoundland i Irska. Od tada do danas globalna mreža podvodnih prekookeanskih kablova znatno je narasla te danas broji 890 hiljada kilometara kablova, dovoljnih da 22 puta obiđe Zemlju, prenosi Business Insider Science.

Najduži među ovim kablovskim gorostasima, kojih inače na celom svetu ima preko 300, je kabal koji spaja Nemačku i Koreju, a dugačak je 39 hiljada kilometara. Prekookeanski kablovi postavljaju se na velikim dubinama, a nekad dosežu dubine od 7,600 metara ispod površine mora. Razvučeni kablovi debeli su manje od 7,5 centimetara, a sadrže nekoliko optičkih vlakana.

Podvodni kablovi zaslužni su za prenošenje 99 posto svog međunarodnog prometa podataka, a postavljanje samo jednog takvog prekookeanskog kabla traje mesecima i košta stotine miliona dolara.

 

Koliko je sveobuhvatna i velika mreža podvodnih kablova koji su zaduženi za gotovo čitav internet promet na svijetu pogledajte ovdje: